October 1, 2014

Kitchari recept


Ponovno začenjam z objavami, tokrat bodo vse v slovenskem jeziku. V nadaljevanju je zapisan recept zelo poznane ajurvedske jedi - kitchari. To je lahka, uravnotežena jed, ki ne obremenjuje telesa in prebavnega sistema. Zato se priporoča v času, ko smo šibki, bolni in pri postopkih ajurvedskega čiščenja telesa. V jesenskem času, ki je prehod iz enega obdobja v drugo postanemo bolj dovzetni za bolezni kot so prehladi, gripe, viroze,... Če si omislimo nekaj dnevno prehrano, ki bo lažja in hkrati pomagala očistiti toksine, bomo lažje kljubovali jesenskemu času. Kitchari je idealen za to. Čez dan lahko pijemo čaj iz kumina, koriandra in komarčka, kar bo še dodatno pomagalo odplakniti toksine. Te sestavine velikokrat vsebujejo otroški čaji, lahko si pa mešanico pripravimo sami. Recept za ta kitchari blagodejno vpliva na vse tri doše.

Sestavine so sledeče:
1 skodelica rumene bio mung dal leče
1 skodelica bio basmati riža
kos svežega ingverja velikosti oreha
2 žlici kokosove ne sladke moke
1/2 žličke kumina
1/2 žličke koriandra v prahu
1/2 žličke kardamoma v prahu
1/2 žličke kurkume
1 palčka cimeta
2 lovorova lista
nekaj zrn črnega popra
sol
3 žlice gheeja

Mung dal lečo spiramo toliko časa dokler voda ni bistra. Namočimo jo preko noči ali vsaj 3 ure. Ingver olupimo in nastrgamo na drobne koščke. V večji in širši posodi raztopimo 2 žlici gheeja ter dodamo kumin, cimet, lovor in črni poper. Nekaj trenutkov pražimo, nato dodamo ingver, kokosovo moko, koriander in kardamom. Takoj zatem dodamo mung dal lečo in basmati riž ter toliko tople vode, da prekrijemo vse sestavine. Vremo 5 minut, nato zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 25 do 30 minut. Sproti preverjamo, da voda ne izpari popolnoma in jo po potrebi dodajamo. Pred koncem dodamo še kurkumo in sol. Na koncu dodamo še eno žlico gheeja.




Kitchariju lahko dodamo različno zelenjavo glede na konstitucijo vata, pitta, kapha. Kitchari na sliki vsebuje korenček, semena črne gorčice, asafoetido - hing in svež koriander. Ta kombinacija posebej dobro vpliva na povišano vata došo.


No comments:

Post a Comment